HISTÒRIA

El 16 de Setembre de 1946, fou fundat el nostre club.

Previ a Club de Remo Tortosa, es constituí, l’any 1.928, El Club Náutico Tortosa, que no va arribà a operar, però en els seus estatuts ja figurava la vela, el rem i les embarcacions a motor com activitats pròpies de l’organització esportiva.

Tortosa vivia, fins a principis del segle XX, per i cara al seu riu, L’Ebre.  Va tenir un importantisim port fluvial, amb més de 400 embarcacions comercials censades, fins que, a partir de principis de segle XX, el ferrocarril i la carretera guanya la batalla al transport comercial.

necessitava un element que fos capaç d’ aglutinar a tothom, i evita que alguns propietaris d’edat avançada, al veure les traves que sortien optessin per deixa perdre l’embarcació, i en aquest esperit neix el CLUB DE REMO TORTOSA en acabar la guerra civil espanyola.

ELS 19 FUNDADORS.

S’ ha de fe menció especial, a les dinou persones que es reuniren per tirar endavant un projecte tan necessari per la Ciutat, ells van ser.

Marcelo Albacar; Mauro Alis; Enrique Argelaga; Agustì Audi; Manuel Camos; Josep Faiges; Pio Ferrer; Masso Forteza; Albert Freixinier; Josep Mª.Martorell; Lluis Mestres; Josep Pena; Rafael Perez; Ramon Pomes; Ramon Roig; Francesc Turon; Manel Urgell, Joaquim Valles; i Josep Francesc Vallespi:

Aquestes dinou persones es varen reunir i es van constituí en la JUNTA ORGANITZADORA i ells foren els que tiraren endavant el projecte de creació del CLUB DE REM TORTOSA.

Ells van optar per situar-se tots per rigorós orde alfabètic, per tal de que tots ells fossin considerats el fundadors era el 16 de Setembre de 1946.

La Junta organitzadora, es dedica plenament en aconseguir la consolidació del projecte esportiu més important i en més visió de futur de tots els que s’havien portat a fi en la Tortosa de la post guerra i es el 27 d’abril del 1.947. Quant la Junta Organitzadora convoca la primera Assemblea General per tal d’ elegir la primera Junta Directiva.

A la mateixa van assistir el dinou membres fundadors de la Junta Organitzadora i quaranta dues persones més.

La primera Junta Directiva va estar formada per les persones.

President: Julian Mangrane Ejerique

vice-president José Fco. Vallespi Pastor

Secretari David Català Franquet

Vice-secretari José Fusté Panisello

Tresorer Manuel Camós Borràs

Comptador Francesc Turon Balaguer

Delegat de vela Agustí Bartlet Zaldivar

Delegat motor Xavier Peña Peña

Delegat de natació Francisco Martinez Fuentes

Delegat de Rem Ramon Pomes Bonastre

Jefe de material Enric Argelaga Marques

Vocals Albert Freisinier

Enric Duran Porres

Manel Urgell Lucia

Tomàs Forteza Segura

Lluís Mestres Reixach.

Es va informar a tots els assistents, que els estatuts i reglament ja havien estat aprovats per la Federación Española de Remo, per la Federación Catalana de Remo, el Comitè Olímpico Español i el Govierno Civil de Tarragona.

El Club de Rem Tortosa, en aquelles dates, a mes del entusiasme dels fundadors, tenia el ple suport de tot el poble de Tortosa.

En converses amb la Comandància Militar de Marina a Tortosa, la Ajuntament i la Delegación de Regiones Devastadas. De tots ells s’aconsegueixen ajuts importants. Caldria destaca el suport de la marina, així com Regiones Devastadas que fa la donació de un “Barraco” de fusta de uns quinzè metres de llarg per cinc d’ample, a on a més de posar-hi les embarcacions es fa servir com local social.

Es just destaca que la Junta organitzadora fa consta el seu agraïment al Alcalde Esteban Albacar Ferrando, Comandant de Marina Lorenzo Botey, Arquitecte municipal Agustí Bartlet, arquitecte Jefe de Regiones Devastadas, Javier Peña, i al interventor municipal de fondos, Francisco Martinez.

Es treballa activament en la construcció del embarcador, treball que es fa amb l’esforç de tots els soci; es claven grans estaques de fusta i es reomplí amb pedres que son estretes del mateix riu.

LA PRIMERA COMPETICIÓ

El 5 de setembre de l’any 1948 es va anar per primer cop a participar a un Campionato de España. La tripulació estava formada per Pepin Gas (el de la fonda Gas), Pepe Monclus (el sastre), Juanito Forés, (el de la pedra artificial) i Enrique Argelaga (el de Regions) al timó José Beltran (Meto).

Per poder competir es va fer un gestió amb el Club de Mar de Barcelona, que ens va deixar una iola.

La tripulació aconsegueix arribar a la final, a on se enfronta al Ur-kuirolak de Sant Sebastián. El Nàutic de Tarragona el Real Club Marítimo de Barcelona, i el Club Marítimo Nàutico de Vigo, i el Club de Remo Tortosa, aconsegueix la medalla de bronze.

L’ EDIFICI.

Fou el 20 de març de l‘any 1.953 quant la Junta directiva encapçalada per Agustí Bartlet, explica a tots els assistentes a la Junta, que en aquelles dates es celebraven als baixos del Bar del “Coli”:

Tot il·lusionat explica que ja te el projecte de la construcció del local social del Club de Rem Tortosa, que es farà en tres etapes, en primer lloc s’aixecarà l’hangar per puguer-hi situar les embarcacions, a continuació es faria, la part central a on s’ ubicarien els vestuaris serveix i dutxes, i una tercera fase, a on s’ubicaria, la secretaria, sala de reunions i saló d’activitats socials (aquesta tercera fase no es va arribar a construí)

S’ informa que el cost total de les obres estarà als voltants de les 350.000 pessetes.

El crèdit es va formalitzar el 28 de maig de 1956, sent signat pels directius R. Pomes, M.Izaguirre, F.Turon, J. Camps. i F. Caudet.

Amb l’inici de les obres es va obrir una nova època per que els lectors tinguin una idea de l’extraordinària vitalitat del Club de Rem Tortosa els hem de dir que la Junta estava formada per 28 persones i tenia les següents seccions :

REM – Ferran Bel Estupiña;

VELA – Enric Argelaga;

MOTOR – Marcel Albacar Vergez;

NATACIO – Francesc Serrano Sales;

PESCA ESPORTIVA – Albert Freixiner Climent;

TENIS TAULA – Francesc Hernández Lozano;

TENIS – Joan Cladelles Celma;

EXCURSIONISME – Andreu Nel.lo Anguera;

BASQUET – Joan Comas Giralt.

Aquest mateix any, es celebrà a Tortosa, el Campeonato de España de Remo de l’any 1.956. Per primera vegada en la nostra llarga historia, un campionat d’Espanya , es celebrat a la nostra ciutat. Les regates es realitzaren a la recta de Campredó, al mateix lloc on l’any 2007 el Club ha comprat un terreny per fer una base nàutica.

EMBARCIONS D’ESBARJO.

Des de el Club de Rem Tortosa, es lluitava per salvar la navegabilitat del riu Ebre, un bon número de les embarcacions que formaven la flota d’esbarjo avien anat desapareixen i les que quedaven s´ agrupaven baix el pavelló del recent creat Club de Rem Tortosa, a mes de a seva flota, encapçalada per la CONSUELO; quedaven el VENT DE DALT, de Massó Fortesa; TITO, de Enric Argelaga; EUREKA, de Marcel Albacar, Rafeques i Navarro; i el conegut i popular Pepito Sans que tenia un bot sense nom però, que ell el feia servir per anar a pesca, També, Mangrane tenia una bonica i marinera embarcació de vela, Argilaga i Serrano es compraven una motora cabinada a la que vàrem batejar amb el nom de SORT, i Rufo Català es va construí, una embarcació. Finalment s’incorporaven embarcacions, dissenyades, per alguns directius, i el conegut constructor de embarcacions Isais Vilas, (Solapa) i tots plegats aconseguien dos tipus de embarcacions d’ una extraordinària navegabilitat les populars “cucaferes” anomenades TERESA i MILAGROS, eren dos embarcacions aparegudes a les “muletes” de mar un xic més estretes, a on podien remar quatre remers i un timoner, eren pràcticament les estrelles de les embarcacions de recreo en primer lloc tots el que havien de muntar al outriguer, feien les pràctiques prèvies, per tal d’aconseguir la conjunció necessària per poder passar a remar en les ioles i al outriger.

La embarcació Consuelo, era dedicada a la escola de vela, capaç de realitzar les singladures més atrevides.

De les embarcacions lleugeres, conegudes com “canots” estaven a disposició dels socis per l’esbarjo i havien estat batejades, com Verge del Carme, Enric, Nuria, Amparo, Virgen del Prado.

ELS PRESIDENTS DE LES JUNTES DIRECTIVES.

27Abril 1947. primera Junta, fou presidida per

– President Julian Mangrane Ejerique.

1948 -1949 – President José Pena Pena.

1950 – President José Alifonso Casadó.

1951 – President Francesc Gas Carpio.

1952 – 1954 – President Agustí Bartlet Zaldivar.

1955 – 1957 – President Ramon Pomés Bonastre.

1958 – 1959 – President Manel Bestratén Sabaté.

1960 – President José Monclús Antó.

1961 -1962 – President Francesc J. Gas Carpio.

1963 -1970 – President Francesc Viñes Gombau.

1971 -1979 – President Pio Ferrer

1980 -1985 – President Juan Manuel Fabra Vallés

1986 -2005 – President Enrique Pedret Arnero

2005 – President José Mª Chavarría Homedes

El Club, sempre a estat, al costat de la Ciutat, col.laborant i organitzant tots els anys el dia del ríu a les nostres Festes de la Cinta. A partir de l’any 2005 organitza, amb el Consell Comarcal del Baix Ebre una diada anomenada”Pedal i Rem”, així com demostracions de navegació amb vela i rem olímpic. També col.labora amb la Festa del Renaixement fent una obra de teatre dins al mateix riu, amb muletes guarnides de l’època.

Des de 1.956, el nostre club no organitzaba cap regata a nivell nacional. L’any 2007 organitzà per segon cop una proba a nivell nacional. Es tracta del Campeonato de España de Remo de larga distància (6.000 metres) i el Campeonato de España de Remo Ergómetro al nou Pavelló de Tortosa, amb gran èxit d’organització i participació.

La temporada 2006/07 El Club de Rem Tortosa ha assolit el segon lloc per equips al campionat de Catalunya de Rem, i el tercer lloc per equips al Campeonato de España de Remo juvenil y senior, realitzats tots dos al Estany de Banyoles.

A més a més, durant la temporada 2006/07, el Club de Rem Tortosa aconsegueix ser el Club nº 1 d’Espanya, segons el Rànking de la Federación Española de Remo Olímpico.

També a l’any 2007 la Junta del Club, compra un terreny de 1.600 m2 a la vora del riu, 6 quilòmetres riu avall de Tortosa, amb l’objectiu de construir una base nàutica per realitzar entrenaments de rem olímpic i vela llatina.
La força dels fundadors que sabedors que solament comptaven amb el seu entusiasme i amor pel riu Ebre, es llançaren a l’aventura de crear un Club, que desprès de mes de 60 anys te la força i l’empenta dels fundadors, i el nostre CLUB DE REM TORTOSA. avui es capdavanter del rem del nostre País.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.